Gelagat minah salleh ini ajar masak-masak guna bahasa Melayu buat netizen terhibur

Gelagat minah salleh ini ajar masak-masak guna bahasa Melayu buat netizen terhibur

Zaman moden kini tiada apa yang pelik apabila mendengarkan warganegara lain boleh bertutur dalam bahasa Melayu. Bahasa yang menjadi kebanggaan rakyat Malaysia ini agak mudah untuk dipelajari sebenarnya.

Namun begitu, rakaman seorang gadis dari luar negara ini cuba mengajar masak guna bahasa Melayu telah membuatkan ramai terhibur. Dalam perkongsian tersebut kelihatan seorang gadis sedang merakamkan dirinya.

Pada awalnya kedengaran dia mula bercakap menggunakan bahasa Melayu. Dari mempekenalkan peralatan digunakan hinggalah ke cara-cara memasak darinya. Kedengaran gadis ini bercakap dengan pelat. Ini perkara biasa dan tiada yang pelik. Namun apa yang membuatkan ramai tertawa apabila dia tidak pandai menyebut perkataan ‘menggunakannya’.

Berikut adalah perkongsian rakaman minah salleh ajar masak guna bahasa Melayu yang telah dimuat naik oleh seorang pengguna TikTok dengan nama akaun guijyae:

 

@guijyae

pls i love her 😭 #fyp

♬ original sound – fawa, yae miko haver 👹 – ✨

Perkongsian rakaman minah salleh ajar masak guna bahasa Melayu ini telah meraih lebih 1.1 juta tontonan dan 161 ribu likes. Rata-rata warganet meninggalkan reaksi mereka mengenai perkongsian rakaman ini di ruangan komen seperti berikut:

“Hahaha one world speak like rojak..Kenapa tak cakap je dalam english je..Simple je kan”

Minah Salleh Ajar Masak 4

“Belum lagi try sebut, kebertanggungjawaban”

Minah Salleh Ajar Masak 3

 

“Kiyut la dia cakap malay walaupun pronounce dia tak betul. Sama la juga macam kita sendiri cakap english kadang pronounce pun tak berapa betul kan. Yang penting kita cuba”

Minah Salleh Ajar Masak 2

“Sudahlah cute lawak lagi hahah manggo”

Minah Salleh Ajar Masak 1