Gelagat comel itik dan angsa pulang ke rumah raih perhatian warganet

Gelagat comel itik dan angsa pulang ke rumah raih perhatian warganet

Mesti anda pernah mendengar peribahasa “bagai itik pulang petang” yang bermaksud orang yang berjalan lambat. Sama macam yang dikongsikan ini tentang gelagat itik dan angsa berjalan pulang yang menarik perhatian ramai baru-baru ini.

Bukan saja sama seperti yang dimaksudkan dalam peribahasa itu, netizen juga turut terkejut melihat gelagat comel mereka ketika berjalan pulang ke rumah.

@baldubiru2

Dia dgr ckp tuan die je…..itik pulang petang🥰Fyp ke x😂😂😂#alhamdulillah❤️

♬ bunyi asal – ekYn_Segamat – ekYn_Segamat

Di dalam video yang dikongsikan ini, wanita ini berkongsikan cara yang selalu digunakan untuk memanggil itik dan angsa pulang ke rumah pada waktu petang.

Sebaik saja pemilik mereka memanggilnya, kelihatan sedikit demi sedikit itik dan angsa yang muncul dari jauh. Mereka juga dilihat berjalan dengan perlahan-lahan untuk pulang ke rumah apabila mendengar suara pemilik mereka memanggil.

peribahasa

Lebih mencuit hati, bukan hanya beberapa ekor yang pulang malah berpuluh-puluh itik dan angsa yang muncul. Kesemua haiwan itu juga kemudian dilihat berbaris sebelum memasuki tempat yang telah disediakan.

Meninjau di ruangan komen, rata-rata netizen turut tertarik melihat cara itik dan angsa ini kembali ke rumah mereka. Ada juga yang ‘geram’ melihat kecomelan mereka mendengar arahan yang diberikan pemiliknya.

“Jenuh duk tunggu, sekali serombongan cik kiah haa…”

itik dan angsa

“Betul lah wujud peribahasa bagai itik pulang petang.”

pulang

“Comelnya terkedek-kedek jalan nya.”

komen

“Mula ingat 3 ekor depan tu je sekali berderet lagi kat belakang.”

tik tok