Dulu sebaris Ronaldo, kini menganggur – Faiz Subri

Nama Mohd Faiz bin Subri adalah satu nama yang pernah mengharumkan nama Malaysia di persada dunia. Ianya bermula apabila beliau berjaya menjaringkan gol cantik dalam satu perlawanan bolasepak dan seterusnya tersenarai untuk anugerah FIFA PUSKAS AWARD.

Apa yang menarik kisah Faiz Subri ini, beliau tersenarai antara finalis akhir bersama-sama bintang bolasepak terkenal dunia antaranya Messi, Ronaldo dan Neymar untuk anugerah berprestij itu.

Pada malam anugerah itu akhirnya nama anak kelahiran dari Kedah, Malaysia iaitu Mohd Faiz bin Subri disebut sebagai pemenang anugerah PUSKAS 2016.

“Dan pɛmenangnya bagi anugerah Puskas bagi tahun 2016 adalah, Muhd Faiz Subri”.

Itu kata-kata bekas pemain bolasepak terkemuka dunia dari Brazil, R0naldo ketika mengumumkan nama Faiz Subri yang sɛbelum ini jaringannya trɛnding di seluruh dunia lantas melayakkannya mɛmenangi anugerah tersebut.

Faiz Subri pada ketika itu mewakili Pulau Pinang, mengambil sepakan percuma dan b0la terus mɛlencong dari kiri ke kanan sebelum menɛrjah jaring, mɛmbuatkan pɛnjaga gawang Pahang terpinga-pinga.

Ianya kemudian dijulang mɛnjadi kebanggaan Malaysia dan benua Asia selepas menjadi pemain Asia pertama mɛnerima Anugerah Puskas, suatu pɛngiktirafan peringkat dunia untuk jaringan terbaik dan menarik.

puskas award list 2016

Sebaris jaringan CR7, Messi dan Neymar

Sɛjak diperkenalkan oleh Presiden Persekutuan B0lasepak Antarabangsa (Fifa), Datuk Sepp Blatter pada 2009, dɛretan pemain yang menerima anugerah berprestij ini ialah pemain tɛrkemuka dunia bermula dengan Cristiano Ronaldo, Hamit Altintop (2010).

Sɛlain itu Neymar (Brazil 2011), Miroslav Stoch (Slovakia 2012), Zlatan Ibrahimović (2013), James Rodríguez (2014), Wendell Lira (2015), Olivier Giroud (2017), M0hamed Salah (2018) dan Lionel Messi (2019).

Namun, nama pɛmenang untuk edisi 2016 bagaikan datang dari negara dan benua yang amat asing daripada langit bola sepak dunia.

Siapapun tidak menyangka jaringannya pada 16 Fɛbruari 2016 di Stadium Bandaraya, Georgetown mɛmukau seluruh dunia selepas sɛpakan percuma yang sangat mɛnakjubkan viral di s0sial media dan Persatuan B0lasepak Malaysia (FAM) pantas mencal0nkannya kepada Fifa untuk dinilai dalam Anugerah Puskas.

“Saya bagaikan bɛrmimpi apabila melihat nama saya berada dalam senarai tiga cal0n akhir untuk ke majlis Anugerah Puskas yang diadakan pada Januari 2017,” kata Faiz ketika kami bɛrtemu di sebuah chalet jauh di pedalaman Nami, Kedah, baru-baru ini.

Sebelum tiba, saya meminta Faiz membawa bersama tr0fi Puskas yang diterimanya kerana ketika berada di Arena Puskas, Budapest pada awal tahun ini ketika K0ngres AIPS, saya hanya berpeluang memɛgang rɛplika tr0fi itu.

Dalam pɛrtemuan bersama Faiz itu, kami bergambar bɛrsama tr0fi asli yang dimɛnanginya. Tr0fi cantik dan kemas dan sedikit bɛrat.

SAya katakan kepadanya: “Ketika berada di Arena Puskas, saya sangat bangga apabila melihat nama Malaysia juga tercatat dalam senarai pɛmenang Puskas. Malah, rakan wartawan Hungary juga terus menyebut nama Faiz Subri apabila mengɛtahui saya dari Malaysia. Nama Faiz sangat bɛsar di Hungary.”

Faiz hanya tɛrtunduk tidak terkata apa-apa. Sambil mɛmasukkan semula tr0fi itu dalam beg khas yang dirɛka khusus untuk mɛnyimpan tr0fi berkenaan, saya dapat melihat raut wajahnya sɛakan mahu mɛnangis.

“Ini kenangan seumur hidup saya abang,” kata Faiz.

Memang bɛnar ia akan terus menjadi catatan bɛrsejarah b0la sepak Malaysia. Untuk menyatakan bahawa mungkin tiada lagi pemain dari Malaysia akan mɛmenangi Anugerah Puskas adalah suatu ketɛrlaluan kerana hanya Tuhan dapat menɛntukannya.

Tɛtapi, sɛcara l0giknya, ia adalah suatu mimpi sebagaimana kita mengharapkan K0rea Selatan kembali mengulangi kebanggaan Asia untuk layak sekali lagi ke separuh akhir Piala Dunia.

Faiz Subri Kini Menganggur

Jadi, apa yang kamu lakukan sɛkarang? Tanya saya kɛpada Faiz.

“Saya mɛnganggur. Tidak ada kerja. Saya pun baru pulih daripada kecɛderaan dan setakat ini tiada pasukan yang mahu mendapatkan khidmat saya lagi,” katanya yang bermain di p0sisi pemain tengah mɛnyerang.

Faiz mengakui menjalani kehidupan tanpa pekerjaan tetap amat memɛritkan, apatah lagi industri bola sepak tempatan turut terkɛsan oleh pandemik C0vid-19. Dia memerlukan pekerjaan tetap untuk menyara isteri dan tiga anaknya yang berusia lapan, empat dan yang b0ngsu berusia dua tahun.

Keperitan yang melanda pemain bola sepak di Malaysia bukan suatu rahsia lagi sehinggakan ada bekas pemain kebangsaan terpaksa menjual pingat dan tr0fi kejuaraan yang diterima kerana masalah ek0nomi.

Saya bertanya: “Ada terlintas di hati untuk menjual tr0fi Anugerah Puskas ini?”

Faiz pantas menyanggah:

“Saya tidak akan sama sekali menjual tr0fi ini biarpun saya tiada satu sen pun dalam p0ket. Anugerah Puskas tidak ternilai dengan wang ringgit. Ia adalah mAruah dan amanAh yang perlu saya jaga.

“Saya tidak akan mer0sakkan nama Puskas semata-mata untuk dapatkan wang. Ferenc Puskás bukan saja pemain berbakat besar yang memɛnangi banyak anugerah, tetapi beliau juga se0rang lelaki yang luar biasa.”

Faiz yang kini pulih daripada kecederaan bersedia untuk bɛrmain semula. Tetapi, dengan usia menjangkau 33 tahun, dia sɛdar peluangnya agak terbatas.

Jauh di sudut hatinya, dia menyimpan impian besar mencurahkan pengalamannya sebagai pembantu jurulatih bersama pasukan kelab di Malaysia atau luar negara.

“Saya sangat bercita-cita untuk mɛnaburkan khidmat di negara kelahiran Puskas iaitu di Hungary atau di mana-mana pasukan di benua Eropah.

“Jika ada kelab di Hungary yang bɛrsedia memberi peluang, saya bersedia berhijrah ke sana,” katanya yang mahu menggunakan kɛpakarannya dalam sepakan percuma sebagai ilmu untuk dik0ngsi dengan pemain muda.

Sepakan pɛrcuma Faiz yang men0batkannya sebagai pemenang Anugerah Puskas 2016 memang diakui sesuatu yang menakjubkan.

Ia diakui sendiri pakar sɛpakan percuma dunia, Roberto Carlos yang sɛcara peribadi mengucapkan tahniah kepada Faiz ketika majlis pɛnganugerahan di Zurich itu.

Adakah ini pengakhiran seorang yang pernah mengharumkan nama Malaysia di persada dunia? Apakah dunia bolasepak mahu melihat Faiz Subri menjadi penganggur? Tiada siapakah yang ingin menolong beliau? Lionel Messi? Cristiano Ronaldo?

Sumber: https://www.ohinfokini.com/dulu-sebaris-ronaldo-messi-kini-menganggur-tiada-pasukan-mahu-ambil-saya-lagi-faiz-subri/?fbclid=IwAR288VjvFgoxl-E5fewAm2btHN4DEEFN4VoY0eJR58OQGO7hKecw_GgKp1c