Dua remaja diganggu lelaki psiko ketika melepak, “Kalau lari, nanti mereka kejar”

Dua remaja diganggu lelaki psiko ketika melepak, “Kalau lari, nanti mereka kejar”

Pengalaman diganggu oleh lelaki tidak dikenali adalah sesuatu yang semua wanita pernah lalui. Baik di tempat awam, di sekolah mahupun tempat kerja, situasi ini telah menjadi satu norma dalam masyarakat sehingga ramai yang tidak melihat apa-apa kesalahan tentang perkara itu.

Malah jika perempuan mengadu mereka diganggu oleh lelaki tidak dikenali kepada ahli keluarga atau guru, mereka hanya akan diberitahu supaya tidak melayan.

Namun sebuah video yang tular baru-baru ini menunjukkan bagaimana menakutkan situasi itu apabila dua orang remaja didatangi dua orang lelaki ketika sedang meluangkan masa di taman.

Dalam video yang dikongsikan oleh pengguna TikTok itu, dia dan rakannya sedang beristirehat di taman apabila mereka didatangi dua lelaki tidak dikenali yang menaiki motosikal.

Salah seorang daripada lelaki itu kemudian duduk di meja bersama mereka dan cuba untuk mendapatkan nombor telefon mereka, walaupun pengguna TikTok itu meminta supaya tidak dikacau.

Setelah beberapa ketika terpaksa melayan kerenah 2 individu tersebut, mereka akhirnya beredar setelah rakan gadis berkenaan memberi nombor telefon teman lelakinya kepada kedua individu itu.

Kejadian ini ternyata menimbulkan kemarahan ramai dan ada juga yang pernah melalui situasi sama.

“Memang tak kelakar…”

“‘Saya niat baik tau’ adalah satu petanda buruk…”

“dia tak boleh nak melawan…”

“Pergi taman pun tak safe…”

“Boleh nampak ketakutan dalam mata dia…”