“Dah tak ada cara lain ke”.. pesakit lumpuh terpaksa berkatil ke bank tukar kad baharu

“Dah tak ada cara lain ke”.. pesakit lumpuh terpaksa berkatil ke bank tukar kad baharu

Tular di laman sosial, seorang wanita. yang dikenali sebagai Nur Hatini mendedahkan dia terpaksa membawa ibunya yang lumpuh seluruh badan didakwa perlu hadir ke bank semata-mata untuk menukar kad bank yang bakal tamat tempohnya.

Menerusi perkongsian sedih yang dimuat naik oleh pengguna @hatinimahamud di laman TikToknya, dia mendakwa sudah menelefon pihak bank untuk bertanya mengenai prosedur untuk menukar kad baharu bagi ibunya yang lumpuh seluruh badan.

Namun, pihak bank memaklumkan tiada cara lain yang boleh mereka bantu bagi memudahkan urusan melainkan membawa ibunya itu ke bank berkenaan dengan apa cara sekali pun.

 

 

 

@hatinimahamud

#PublicbankGurun#pesakitlumpuhseluruhbadan#takadapertimbangrasa#pihakbanksombong#fypシ゚viral #viraltiktok #viralkedah

♬ Do’aku – Haddad Alwi

Kecewa dengan keputusan pihak bank yang dikatakan tidak bertinbang rasa, Hatini terpaksa menggunakan khidmat ambulans ST John kerana tidak mampu membawa ibunya menaiki kereta memandangkan ibunya itu tidak boleh duduk seperti orang biasa.

Apa yang lebih menyedihkan, ibunya terpaksa ‘berkatil’ sehingga ke dalam bank malah, disebabkan itu juga dia terpaksa mengeluarkan kos sendiri untuk menyewa khidmat ambulans itu demi menukar kad bank yang baharu.

Difahamkan, Hatini turut memberitahu bahawa ibunya adalah penerima pencen dan duit itu mereka gunakan untuk membeli keperluan asas dan juga pampers ibunya.

Bukan itu sahaja, lebih mengecewakan hatinya apabila secara tiba-tiba pihak bank telah menyekat akaun bank ibunya tanpa alasan meskipun sudah ditukarkan kepada kad yang baharu.

Sedar akan dirinya hanya datang daripada golongan B40, pihak bank tidak sepatutunya memberi layanan buruk seperti itu kerana daripada wang itu sahajalah yang membantu menampung keperluan hidup mereka.

Sumber: TikTok @hatinimahamud