Cas telefon ‘free’ kualiti rendah, didakwa jadi punca rumah musnah dijilat api

Cas telefon ‘free’ kualiti rendah, didakwa jadi punca rumah musnah dijilat api

Sejak Pengajaran dan Pembelajaran dari Rumah (PdPR) dikuatkuasa oleh kerajaan susulan peningkatan Covid-19 di Malaysia, pelbagai masalah berkenaan peranti seperti telefon pintar dan juga komputer riba disuarakan.

Walaupun ada pihak yang telah menyumbangkan telefon pintar untuk kegunaan pelajar-pelajar sekolah menjalani PdPR, namun ramai yang mendakwa telefon yang diberi berkualiti rendah sehingga membahayakan pengguna.

Rumah terbakar sebab telefon

Dalam satu perkongsian yang tular di media sosial hari ini, seorang pengguna Twitter menggunakan nama akaun @satypls telah memuat naik keadaan sebuah rumah yang sudah terbakar dan didakwa berpunca daripada letupan telefon pintar berkualiti rendah.

 

Cas telefon letak di bantal

Menurut pengguna Twitter itu lagi, penghuni rumah tersebut memaklumkan kepada penduduk kampung yang pada awalnya dia mengecas telefon pintar percuma tersebut dan meletakkannya diatas bantal.

Disebabkan terlupa untuk memadam cas telefon, tanpa sempat berbuat apa-apa rumah mereka telah hangus dijilat api.

 

Bukan orang senang

Tambah @satypls lagi, keluarga tersebut bukanlah berasal dari keluarga berada dan ketika ini mereka hanya mampu menumpang rumah orang lain kerana rumah mereka habis terbakar.

Dalam pada itu, dia juga sempat menyertakan sekali nombor akaun bank keluarga tersebut andai ada sesiapa yang sudi meghulurkan sedikit sumbangan buat keluarga itu.

Untuk perkembangan seterusnya, pengguna Twitter memaklumkan akan memuat naik dari masa ke semasa berkaitan keadaan keluarga tersebut.

Dah banyak kes telefon meletup

Sehubungan dengan perkongsian tersebut, ramai yang bersuara dengan menzahirkan rasa terkilan kerana sudah banyak kes letupan telefon pintar. Salah satu punca utama tentunya disebabkan kualiti telefon ditahap yang rendah diberikan secara percuma kepada pelajar sekolah.

Jadi, rata-rata warganet meminta pihak-pihak berkenaan membuka mata supaya menyedari bahaya pemberian telefon pintar yang tidak mempunyai kualiti yang baik kepada pelajar sekolah bagi tujuan PdPR.

Tolong la elak beri pelajar telefon murah

Phone ni kalau cas memang panas

Bukan takat hilang telefon, tapi hilang rumah

Bukan membantu, tapi lagi menyusahkan

Sumber: Twitter @satypls