Budak nekad panjat bumbung, kibar bendera putih bantu nenek

Budak nekad panjat bumbung, kibar bendera putih bantu nenek

Kempen bendera putih yang diuar-uarkan kepada orang ramai yang memerlukan ketika waktu sukar ini merupakan salah satu inisiatif yang dibuat oleh rakyat bagi memastikan semua pihak tidak dalam kesusahan.

Jadi, pelbagai kisah sedih telah dimuat naik di media sosial apabila mendengar mereka yangmengibarkan bendera putih ini susulan sudah buntu untuk mencari sumber pendapatan bagi meneruskan kehidupan.

Risikokan diri kibar bendera

Menerusi perkongsian yang dibuat oleh seorang aktivis kemasyarakatan dan juga pengguna TikTok dikenali sebagai @salwaaidin, dia telah memuat naik video yang dirakam tanpa sengaja gelagat seorang kanak-kanak yang memanjat balkoni rumah demi mengibarkan bendera putih.

@salwanaidin

Allah pertemukan kami dengan adik ni. Bersungguh dia kibar bendera putih demi keluarga kecilnya. Allahu 😭 #benderaputih #pkp #malaysia #fyp

♬ SurgaMu – UNGU

 

Tinggal bersama nenek & adik

Dapat dilihat aksi berbahaya itu dilakukan di luar tingkap kawasan pangsapuri PPR. Tanpa berlengah, pihak @salwanaidin segera ke kediaman kanak-kanak tersebut.

Menurutnya, kanak-kanak tersebut tinggal bersama nenek dan adiknya yang masih kecil. Sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 1.0 lagi, neneknya hanya berniaga kuih-muih untuk menampung perbelanjaan, namun tidak dapat melakukan pekerjaan itu lagi disebabkan pandemik.

 

Terputus bekalan makanan

Bil air, elektrik dan sewa rumah juga sudah berbulan tidak mampu dibayar, manakala bekalan makanan sudah terputus.

Kehadiran badan bukan kerajaan (NGO) memberikan sumbangan kepada mereka sedikit melegakan keluarga kecil ini.

Mereka kibar sebab sangat memerlukan

Sehubugan dengan perkongsian tersebut, rata-rata warganet telah meninggalkan komen dengan mengakui sebak melihat semakin ramai yang mengalami kesukaran hidup memadangkan PKP terus berlanjutan.

Mereka juga berdoa agar ahli keluarga berkenaan terus kuat dan tabah menghadapi ujian yang berat ini.

Buat rasa lebih bersyukur

Tiba2 sebak lihat video ni

Kalau tak alami, jangan cakap sedap mulut

Semoga mereka kekal kuat & sabar

Sumber: TikTok @salwanaidin