Budak maut lepas makan sate ‘misteri’, pemberian wanita tak dikenali

Budak maut lepas makan sate ‘misteri’, pemberian wanita tak dikenali

Di Yogyakarta, Indonesia, seorang kanak-kanak lelaki berusia 8 tahun meninggal dunia dipercayai keracunan makanan selepas memakan sate pemberian wanita tidak dikenali.

Berita duka ini dikongsikan jiran tetangga mangsa, Fahmi Ansy di laman Facebook Info Cegatan Jogja (ICJ).

Menceritakan dengan lanjut, bapa mangsa bernama Bandi yang bekerja sebagai pengemudi ojek online (teksi motosikal) tiba-tiba didatangi seorang wanita ketika sedang berehat selepas solat asar di sebuah masjid di Kota Yogyakarta.

Wanita tersebut meminta pertolongannya menghantar bungkusan berisi sate ke wilayah Kasihan, Kabupaten Bantul.

Waktu saya siap-siap jalan, tiba-tiba ada perempuan menghampiri saya. Dia minta tolong antarkan paket ke daerah Kasihan ke pak Tomy. Saya bilang, pakai aplikasi saja. Terus mbaknya alasannya gak ada aplikasi Ojol.

Dia minta offline, ya saya antarkan ke penerima tersebut. Perempuan itu berpesan, pengirim atas nama pak Hamid.

Setibanya di sana, penerima paket, Tomy menafikan ada membuat pesanan makanan lalu menolak untuk menerima bungkusan tersebut.

Sekadar gambar hiasanSaya tanya, lah ini paket sudah sampai alamatnya bener, nomornya bener kok ndak diterima. Terus bapaknya bilang, udah dibawa kamu saja pak, buat buka puasa.

Sesudah itu, Bandi pulang ke rumah membawa bungkusan sate tersebut sebagai hidangan untuk berbuka puasa.

Walau bagaimanapun, anak dan isterinya tiba-tiba muntah selepas memakan sate tersebut. Si anak sempat berkata kuah sate berasa pahit sebelum rebah tidak sedarkan diri.

Pas saya makan itu gak apa-apa. Ternyata racunnya itu ditaruh dibumbunya. Anak saya bilang bumbunya pahit. Dia lalu ke dapur dan sudah muntah-muntah. Istri juga muntah-muntah. Pas tak pastikan anak saya sudah tidak sadarkan diri.

Mangsa disahkan meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke hospital. Jurucakap polis, Suyanto mengesahkan isteri dan anak kedua Bandi dipercayai keracunan memakan sate dengan kuah, manakala Bandi dan anak pertamanya makan sate tanpa kuah.

Kredit: Tribun News