“Buat ayam gunting je tapi gaji serupa bawak kapal terbang”

“Buat ayam gunting je tapi gaji serupa bawak kapal terbang”

Tak sangka kita dah pun menjalani ibadah puasa tahun ini. Pejam celik, pejam kita hampir mendekati pertengahan 2021. Dikira ianya perjalanan yang masih sukar buat segelintir daripada kita akibat pandemik yang masih belum reda.

Pada saat ini, ada yang lelah dengan keadaan perniagaan yang mundur dan mungkin ada juga yang masih tercari-cari peluang menambah pendapatan supaya boleh terus meneruskan hidup seperti orang lain.

Kisah seorang bekas pemandu lori ini mungkin boleh dijadikan inspirasi buat semua apabila pada satu titik perubahan, dia menjumpai kejayaan besar.

“Saya dulunya seorang bekas pemandu lori.  Masa tu masih mencari jalan macam mana nak ubah hidup.

“Ada satu ketika tu, saya jadi nekad, dan janji dengan diri sendiri untuk berubah! Saya bawa isteri dengan tiga orang anak balik kampung bukak gerai ayam gunting tepi jalan. Masa tu langsung tak terlintas dengan bukak gerai je boleh senang macam sekarang.  Masa mula2 start tu, jualan harian boleh cecah RM500 sehari.

“Hari-hari hati ni jadi lebih kuat. Lebih semangat lagi bila ‘tauke’ Subdepo Fried Chicken sendiri turun padang dan tawarkan jadi Premium Agent ayam gunting dekat Gua Musang. Tak ragu-ragu dengan Subdepo Fried Chicken ni sebab dah ada kelulusan Halal & MESTI dan diiktiraf pembekal ayam gunting no. 1 Asia.

“Buat ayam gunting je, tapi gaji serupa bawak kapal terbang. Bukan nak cakap besar tapi setelah 3 tahun dalam perniagaan ni angan-angan tu dah jadi kenyataan. Misi sekarang ni ajak ramai lagi orang2 muda nak tolong dorang jadi usahawan sendiri.

“Saya berani ajak lebih ramai anak muda lepas dapat bukti depan mata. Kalau dulu jualan harian RM500, sekarang ni boleh cecah RM57, 400 sebulan.

“Saya rasa ada orang lebih hebat pada saya tapi apa saya boleh kongsi, mula buat personal branding di Facebook. Ambik gambar cantik-cantik biar orang tengok rasa terliur.

“Esoknya confirm dorang cari ayam gunting Subdepo kaw-kaw punye! Hahahaha.

“Siapa sangka daripada bekas lori driver je sampai mampu nak beli 10 hektar ladang kelapa sawit kat Gua Musang. Apa-apa pun kena usaha, percaya rezeki Allah dimana-mana.

“Kepada anak muda, marilah pakat goreng ayam gunting. Subdepo Fried Chicken dah well-established, ada kilang sendiri, proses ayam sendiri. Dengan goreng ayam sahaja boleh dapat income lagi banyak dari makan gaji walaupun hanya di kaki lima. Latihan dan bimbingan dalam perniagaan dorang bagi. Kelengkapan niaga & stok pun mudah dapat seluruh Malaysia.

Nak tahu lebih lanjut www.wasap.my/60199858323/SK_Subdepo atau layari FACEBOOK & INSTAGRAM SubDepo Fried Chicken.