Bila kucing nak attention be like

Setelah lama tinggal dengan pemilik atau tuan mereka, kucing akan terbiasa dengan rutin-rutin tertentu seperti bila tuan mereka akan bangun tidur dan bila mereka akan diberikan makan.

Apabila apa yang mereka jangkakan tidak berlaku, maka mereka akan mula membuat bising. Namun sesetengah kucing tidak suka mengiau atau tidak boleh mengeluarkan suara mereka untuk meminta sesuatu.

Begitu juga dengan seekor kucing oren ini yang cuba memberitahu pemiliknya bahawa dia lapar dan ingin minta makanan tanpa menggunakan suara.

Dalam video yang dikongsikan di Twitter, kucing oren tersebut bermain dengan mangkuk makanannya untuk membuat bising agar tuannya sedar bahawa mangkuknya kosong.

Selepas beberapa ketika, dia menoleh ke belakang untuk melihat reaksi tuannya, namun wanita berkenaan duduk diam di sofa sambil memerhatikan gelagat kucingnya itu.

Melihat pemiliknya tidak memberi apa-apa respon, si Oyen tersebut meneruskan bermain dengan mangkuknya namun wanita itu sengaja buat tidak tahu sambil menikmati minumannya.

Kucing itu kemudian memerhati ke dalam mangkuk makanannya dan menghidu mangkuk itu sebelum terus bermain dengan mangkuk tersebut untuk membuat pemiliknya faham apa yang diinginkannya.

Gelagat kucing tersebut yang bijak dan lucu untuk minta makanan membuat ramai geli hati.

“Kau buta dan pekak ke…”

 

“Dia ingat tuan dia nak bangun…”

“Aku tau kau nampak…”

“Ada makanan ke dalam mangkuk ni yang aku tak nampak…”