Bermula dengan tompok kecil di muka, lelaki hidap penyakit kulit Vitiligo

Bermula dengan tompok kecil di muka, lelaki hidap penyakit kulit Vitiligo

Seorang remaja dikenali sebagai Wan Hakim menerusi beberapa video di laman TikTok tampil menceritakan mengenai masalah kulit yang dihadapinya. Video tersebut bagaimanapun, menarik perhatian ramai yang ingin tahu mengapa kulitnya berubah sedemikian rupa.

‘Vitiligo disease’

Foto: Tangkap layar video

Ujar remaja ini, penyakit tersebut dikenali sebagai Vitiligo disease atau bahasa yang mudah difahami kehilangan warna kulit dan membentuk beberapa tompok di bahagian muka ataupun anggota tubuh badan yang lain.  Tambahnya lagi, penyakit ini tidak diketahui ramai berikutan hanya 1 peratus penduduk dunia yang mengalami penyakit ini dan ia merupakan satu penyakit yang ‘unik’.

Vitiligo ni ada satu keadaan kulit di mana kita kehilangan pigmentation dan menyebabkan kehilangan warna kulit secara alami dalam bentuk tompok-tompok yang tidak menyeluruh dan sekata.

Bercerita lebih lanjut, remaja yang berusia 22 tahun ini menceritakan dia mula menyedari terkena penyakit ini semasa berusia 19 tahun. Pada mulanya, dia menganggap ia merupakan panau berikutan tumbuhnya tompok kecil di bahagian muka.

Mula-mula sekali saya perasan ada bintik hitam kecil ja bersaiz dot. Lepas itu, ingatkan panau sebab pernah kena panau masa kecil dahulu. Nenek juga pesan jangan main air time panas takut panau. Sekali tiba-tiba ia merebak sikit demi sedikit.

Risau dengan apa yang telah terjadi, dia mengambil keputusan untuk merujuk dengan pakar kulit (dermatologist) bagi mendapatkan penerangan mengenai masalah kulit yang dihadapinya.

Saya pergi jumpa dermatologist, mereka beritahu yang saya ada penyakit Vitiligo dan menjelaskan dengan lebih terperinci mengenai penyakit ini. Vitiligo ini susah untuk dirawat atau bahasa mudahnya tidak mempunyai ubat yang boleh menghidupkan semula sel tersebut.

Tapi adalah cara dia termasuk beberapa rawatan iaitu pembedahan plastik, ambil lebihan kulit di mana-mana bahagian dan tampal semula di bahagian muka lepas itu boleh pakai foundation atau pakai cream dan makan pills.

Kini, dia hanya mengambil alternatif memakai foundation (krim muka) bagi menutupi tompokan-tompokan yang berada di wajahnya berikutan ubat-ubatan yang diambil sama sekali tidak merawat kulitnya.

Video penuh:

@wanhakimwh

Reply to @sy_iwan Pesanan khidmat masyarakat; always be yourself! #vitiligo #vitiligo_boy #vitiligocheck #vitiligolove #tiktokmalaysia #fyp

♬ Overwhelmed – Royal & the Serpent

@wanhakimwh

Reply to @aziecaramellovanilla liku liku kehidupan ✌🏼 #vitiligo #vitiligo_boy #vitiligocheck #vitiligolove #tiktokmalaysia #fyp #foryourpage

♬ Yours (feat. LeeHi, CHANGMO) – Raiden & CHANYEOL

@wanhakimwh

PART2 IS OUTT! Spread this awareness wisely! #vitiligo #vitiligo_boy #vitiligocheck #vitiligolove #tiktokmalaysia #fyp #foryoupage #esekeli

♬ original sound – Fareha Johari 🇲🇾 – Fareha Johari 🇲🇾