Berdepan 11 tuduhan gangguan seksual, Ebit Liew dibicarakan 27 September

Berdepan 11 tuduhan gangguan seksual, Ebit Liew dibicarakan 27 September

Pendakwah bebas terkenal, Ustaz Ebit Lew atau nama sebenarnya Ebit Irawan bin Ibrahim Lew, 38 akan dibicarakan di Mahkamah Majistret Tenom, Sabah pada 27 hingga 30 September depan di atas 11 tuduhan gangguan seksual.

Perbicaraan bermula 27 September depan

Menerusi laporan dari The Merdeka Times, Ebit didakwa di atas 11 pertuduhan menurut Seksyen 509 Kanun Keseksaan iaitu perkataan atau isyarat yang dimaksudkan mengaibkan kehormatan seseorang.  Jika sabit kesalahan boleh dipenjara selama tempoh 5 tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

Pihak Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Seri Abdul Jalil Hassan sewaktu dihubungi sumber telah mengesahkan hal tersebut.

Sebelum ini mengaku tak bersalah

Untuk makluman, pada 18 Februari lalu, pendakwah berkenaan  telah dihadapkan ke Mahkamah Litar Pejabat Daerah Tenom, Sabah bagi menghadapi 11 pertuduhan berkaitan gangguan seksual.

Walau bagaimanapun, Ebit bagaimanapun mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret Nur Asyraf Zolhani.

Pendakwah yang terkenal dengan tagline ‘Allah Sayang’ itu juga telah dibebaskan dengan jaminan RM1,000 bagi setiap pertuduhan dengan dua penjamin.

Terdahulu, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman memaklumkan yang Ebit berdepan pertuduhan membuat penghantaran gambar dan perkataan lucah dengan bermaksud mengaibkan kehormatan seseorang melalui aplikasi WhatsApp.

Sumber: The Merdeka Times