Bekas Perdana Menteri berjaya melunaskan kesusahan peneroka Felda

Bekas Perdana Menteri berjaya melunaskan kesusahan peneroka Felda

Menurut Mazlan Aliman yang juga merupakan aktivis isu-isu Felda dengan NGO Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), kerajaan yang dipimpin Muhyiddin memiliki “keazaman politik” yang kuat dalam melakukan perubahan tersebut sehingga ia dialami sendiri oleh peneroka Felda.

“Tidak dapat disangkal, Muhyiddin Yassin selaku perdana menteri, mengambil langkah proaktif dalam membawa perubahan di Felda,” katanya dalam sebuah kenyataan.

“Pengambilalihan semula pegangan lebih 80% kepentingan di FGV, pelupusan 80% hutang peneroka dan pelaksanaan Program Pembangunan Peneroka (PPP) adalah antara kejayaan yang dilihat peneroka.”

Sebaliknya, Mazlan berkata 22 bulan pemerintahan Pakatan Harapan (PH) menyaksikan proses reformasi yang perlahan terhadap isu-isu yang menghambat peneroka Felda.

Katanya, disebabkan perkara itu, ia menyebabkan warga Felda kecewa terhadap kerajaan PH walaupun alasan boleh diberikan mengenainya.

“Ia mengundang kritikan dan kecaman hebat warga Felda yang mempersoalkan manifesto dan janji yang diutarakan dalam kempen Pilihan Raya Umum ke-14.”

Kenyataan Mazlan ini tampil menjelang PRN Johor, negeri yang menempatkan lebih 70 kawasan penempatan Felda yang sering dianggap sebagai kubu kuat Umno dan Barisan Nasional (BN).

Dari 56 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dipertandingkan, 72 kawasan Felda berada di 20 DUN negeri itu dengan jumlah populasi sekitar 180,000 orang.

“PRN Johor akan menjadi kayu ukur sebenar tahap sokongan pengundi Felda.

“Adakah pengundi Felda yang terdiri dari peneroka dan generasi Felda sekitar 180,000, kembali sebagai simpanan tetap BN?”

Sebelum ini, Mazlan membayangkan kekalahan PH dan memberi amaran jika gabungan itu memutuskan untuk menghadapi PRN Johor dengan kedudukan sekarang ini, ia akan berdepan kekalahan seperti apa yang berlaku pada PRN Melaka.