Bawa ibu beli rempah semasa PKPD, wanita dikompaun RM4K teruk dibahan netizen

Bawa ibu beli rempah semasa PKPD, wanita dikompaun RM4K teruk dibahan netizen

Perintah Kawalan Pergerakan Diperketat (PKPD) yang dikuatkuasa kerajaan di beberapa kawasan di Selangor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur telahpun bermula sejak 3 Julai lalu.

Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan sama seperti Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 1.0 awal tahu lalu dimana hanya satu orang sahaja daripada isi rumah dibenarkan mencari keperluan harian.

Patutnya sedia maklum

Pergerakan juga tidak dibenarkan melebihi 10km serta satu kenderaan hanya boleh dinaiki 1 orang sahaja.

Namun begitu, tular di media sosial apabila seorang wanita ‘meradang’ setelah dikompaun sebanyak RM4,000 disebabkan pergi berbelanja di pasaraya.

 

Semata-mata beli rempah

Menurutnya, dia terpaksa membawa ibunya pergi mencari rempah ratus di sebuah pasaraya. Jadi, dia membawa ibunya sekali di dalam kereta sehingga dikompaun sebanyak Rm2,000 setiap seorang.

Tambahnya, dia bukan dikompaun di sekatan jalan raya, tetapi di tempat parking pasaraya berkenaan.

Ni kan salah sendiri

Walau bagaimanapun, rungutannya itu mendapat respon yang berbeza daripada jangkaan. Ramai yang mentertawakannya dan menyalahkan wanita itu kembali kerana melanggar SOP yang terang-terang sudah dinyatakan.

Dapat dilihat pengguna Facebook itu ‘tidak menang tangan’ melayan setiap komen dengan mempertahankan tindakannya membawa ibu untuk memberi rempat di pasaraya berkenaan.

Cukup2 la wayang

Padanlah dengan muka

Boleh je kan order online

Kenapa mesti nak kena bawa ibu?

Sendiri yang kena balik ke sis?

Dah2 la raih simpati

Dah jelas kata SOP boleh 1 orang sahaja

Sumber: Facebook Gayanthri Moorthi