Atlet I5r4eL musnahkan katil Olimpik undang kemarahan rakyat Jepun, netizen Malaysia jadi batu api

Atlet I5r4eL musnahkan katil Olimpik undang kemarahan rakyat Jepun, netizen Malaysia jadi batu api

Salah satu isu perbincangan terbesar Olimpik kali ini adalah katil yang disediakan pihak tuan rumah untuk atlet-atlet yang datang bertanding dari luar negara.

Ramai yang menyangka bahawa kerana katil yang disediakan diperbuat daripada kadbod ia tidak boleh menahan beban yang berat, tetapi beberapa individu telah cuba membuktikan bahawa katil tersebut sangat kukuh dengan berdiri dan melompat di atasnya.

Sebuah video yang tular menunjukkan atlet besbol dari Israel cuba menguji ketahanan sebuah katil kadbod dengan ramai-ramai menaiki katil berkenaan dan melompat, bermula dari seorang lelaki hinggalah katil itu akhirnya rosak apabila 9 lelaki sama-sama melompat di atasnya.

Walaupun tujuan mereka untuk menguji ketahanan katil tersebut menarik perhatian ramai, rata-rata rakyat Jepun meluahkan rasa marah dan kecewa melihat ‘duit cukai’ mereka dibazirkan sebegitu.

“Aku nak dorang balik…”

“Katil-katil ini akan dikitar semula dan digunakan untuk perlindungan bencana alam di Jepun…”

“Tolong jangan memijak perasaan orang Jepun yang cuba mengacarakan Olimpik…”

Apa yang turut menarik perhatian adalah bagaimana netizen Malaysia turut mengambil peluang itu untuk menjadi ‘batu api’ dalam menaikkan kemarahan Jepun terhadap Israel.

“Orang Jepun menunjuk penghormatan kepada Israel di acara pembukaan tapi mereka pijak kepala kami…”

“Dah tulis kat situ boleh tampung 200 kg…”

“itu single bed bukan 9 people bed…”

“Suka tengok batu api dalam replies…”

Ekoran daripada kemarahan rakyat Jepun, Jawatankuasa Olimpik Israel telah menyoal siasat atlet mereka atas tindakan itu dan atlet-atlet terbabit telah meminta maaf.