“Apa beza ‘Cenderamata’ dengan ‘Cenderahati’?” Ini perkongsian Fedtri Yahya

“Apa beza ‘Cenderamata’ dengan ‘Cenderahati’?” Ini perkongsian Fedtri Yahya

Dalam ‘seni’ Bahasa Melayu, terdapat banyak perkataan yang unik dan indah-indah belaka. Tapi tidak dinafikan, ada juga yang kita sering terkeliru sebutan dan ejaannya.

Sebagai contoh, ramai yang tersalah faham akan peribahasa ‘harapkan pagar, pagar makan padi’. Malah ada juga yang terkeliru dengan ejaan ‘saling tak tumpah’ dengan ‘salin tak tumpah’.

Terkini, pengacara terkenal yang amat berpengetahuan luas mengenai bahasa ibunda ini, Ahmad Fedtri Yahya berkongsi pula tentang perbezaan antara ‘cenderamata’ dengan ‘cenderahati’.

Biasanya kita gunakan kedua-dua perkataan ini dalam situasi majlis penghargaan, pemberian hadiah dan sebagainya. Kadang-kadang guna ‘cenderamata’, kadang-kadang pula ‘cenderahati’. Masing-masing merujuk kepada hadiah yang diberikan.

Kalau dulu-dulu, waktu sekolah, kerap jugak guna dua perkataan ini, tambah-tambah waktu menulis karangan kan? Ramai, termasuk kami di SK pun smenyangka cenderahati dan cenderamata itu dua benda yang sama, rupanya ada dua pendapat mengenai kedua-dua istilah tersebut.

Nak tahu apa pendapat-pendapat mengenai cenderahati dan cenderamata, mari ikuti perkongsian di bawah ini.

@fedtriyahya

Answer to @hashim_muhd jawapan ringkas malam Ramadan 😀

♬ Acoustic Guitar Stroll – Dow Brain