Anwar diperkenan mengadap Agong selasa depan

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim mengesahkan bahawa dia akan mengadap Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah pada Selasa depan untuk mempersembahkan butiran bahawa beliau mempunyai sokongan majoriti di Dewan Rakyat.

“Saya ingin menjunjung kasih kerana Ke bawah Duli Tuanku telah memperkenankan untuk saya mengadap pada hari Selasa, 13 Oktober, Insya-Allah.

“Pada majlis mengadap tersebut saya akan mempersembahkan keterangan lengkap mengenai jumlah majoriti Ahli Parlimen yang kukuh dan meyakinkan seperti mana yang saya sebut sebelum ini.

“Saya amat berharap rakyat Malaysia untuk terus bertenang dan mendoakan dari rumah atau tempat pekerjaan masing-masing, serta menghormati Peraturan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP),” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Pada 23 September lalu, presiden PKR itu pada satu sidang media mendakwa dia mempunyai sokongan yang “kukuh dan menyakinkan” untuk menubuhkan kerajaan persekutuan dan mempunyai “dokumen tetap yang tidak boleh diragui” bagi membuktikannya.

Dia turut berkata telah diperkenan untuk mengadap Al-Sultan Abdullah pada hari sebelumnya tetapi ia terpaksa ditangguhkan susulan kegeringan baginda.

Perkara itu turut disahkan Istana Negara dalam satu kenyataan pada hari sama Anwar membuat sidang medianya.

Seri Paduka dimasukkan ke Institut Jantung Negara (IJN) sejak 21 September dan berangkat pulang ke Istana Negara pada 3 Oktober lalu.

Ada yang mendakwa ini sekadar gimik Anwar, tidak kurang yang mendakwanya berbohong, dan ada pula tidak yakin memandangkan itu bukan kali pertama dia membuat dakwaan sedemikian.

Namun, kenyataan Anwar dikuatkan dengan kenyataan Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi yang mendakwa dia dimaklumkan ramai ahli parlimen Umno dan BN menyokong Anwar, dan hal itu tidak dapat dihalang oleh parti.

Gabungan Parti sarawak (GPS) pula yang sebelum ini diura-urakan akan menyokong Anwar, menepis dakwaan tersebut dan menzahirkan sokongan teguh kepada Perdana Menteri Muhyiddin Yassin. Muhyiddin sendiri menegaskan dia masih perdana menteri selagi mana Anwar tidak membuktikan sokongan majoriti yang didakwanya.

Seri Paduka pada Februari lalu juga berdepan dengan krisis seumpama itu susulan peletakan jawatan Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri, selepas Muhyiddin membawa keluar parti Bersatu daripada Pakatan Harapan sehingga menyebabkan tumbangnya kerajaan itu.

Baginda seterusnya bertemu semua 222 ahli parlimen sebelum melantik Muhyiddin sebagai perdana menteri baru setelah presiden Bersatu itu membentuk kerjasama dengan Umno-BN, PAS, GPS, PBS, dan Star yang dinamakan Perikatan Nasional (PN).

Bagaimanapun, majoriti tiga kerusi dimiliki PN menyebabkan kerajaan yang terbentuk berada dengan kedudukan goyah di Parlimen.

Sumber : Malaysiakini