Annuar runsing isu JASA dapat RM85.5 juta jadi polimik

Setiausaha Agung Barisan Nasional (BN) Tan Sri Annuar Musa menyeru ahli politik di negara ini menghentikan polemik dan dakyah tidak tepat berhubung kewujudan semula Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA), tahun depan.

Annuar berkata, dia percaya kerajaan Perikatan Nasional (PN) akan mengembalikan jabatan itu dalam bentuk ‘wajah’ baru malah mungkin menggunakan nama lain.

Katanya, secara peribadi dia beranggapan PN mempunyai idea tertentu dan tidak akan menghidupkan JASA dalam bentuk lama yang akan bermula Januari 2021.

“Saya yakin kerajaan mempunyai idea-idea yang tertentu, kerajaan akan membawa kertas-kertas jemaah menteri, kerana setakat ini belum ada lagi bentuk yang baru sebab dia (JASA) dah dimatikan.

“Jadi bila nak hidupkan balik, tidak semestinya dihidupkan dalam keadaan yang lama, jangan cepat buat andaian, kena tunggu penjelasan kerajaan,” katanya ketika ditemui selepas menghadiri Mesyuarat AJK 4 Peringkat di Yayasan Kemiskinan Kelantan (YKK), Peringat, di sini, tadi.

Annuar yang juga Menteri Wilayah Persekutuan berkata, JASA yang sebelum ini ditempatkan di bawah Kementerian Penerangan kini dikenali sebagai Kementerian Komunikasi dan Multimedia.

Katanya, apabila bajet diluluskan akan ada kertas kabinet dan cadangan-cadangan yang akan diambil kira bagi merangka sesuatu tindakan malah pihaknya sudah mengadakan dua kali perbincangan dalam tempoh seminggu bagi mencapai kata sepakat.

“Saya minta jangan prejudis kerana ada sesetengah itu mendakwa JASA ditubuhkan semula untuk mematikan UMNO, itu juga satu telahan yang tidak baik sebab JASA belum ditubuhkan.

“Beberapa orang bekas kakitangan JASA ada dilantik secara gaji harian, mungkin 100 ke 200 atau puluhan yang dilantik basic (gaji asas) sahaja, bajet tak ada, jadi lantikan itu hanya menggunakan peruntukkan sedia ada, perlantikan baru hanya boleh dibuat pada tahun hadapan kerana tugas jabatan ini membantu menyebarkan dasar yang dibuat kerajaan kepada masyarakat,” katanya.

Annuar berkata, dia turut meminta ahli BN mendokong dan menjunjung apa jua keputusan yang dibuat majlis tertinggi seperti mana yang termaktub dalam kenyataan media yang ditandatangani Presiden UMNO merangkap Pengerusi BN.

Terdahulu penubuhan semula JASA mendapat pelbagai reaksi positif dan negatif khususnya di kalangan ahli politik selepas kerajaan Pakatan Nasional (PN) mengumumkan peruntukkan RM85.5 juta dalam Belanjawan 2021 bagi menghidupkan semula jabatan itu selepas ditamatkan kerajaan Pakatan Harapan (PH) pada 2018.

Dalam belanjawan yang dibentangkan Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz di Dewan Rakyat, Jumaat lalu, jabatan itu akan menerima peruntukan di di bawah belanjawan komunikasi strategik sebanyak RM4 juta dan peruntukkan kedua sebanyak RM81.5 juta di bawah dasar baru.

Sumber: Harian Metro