“Aku tak nampak apa-apa”, Ketagih pakai contact lens, gadis reda mata ‘dikorek’ sampai berdarah

“Aku tak nampak apa-apa”, Ketagih pakai contact lens, gadis reda mata ‘dikorek’ sampai berdarah

Penggunaan kanta lekap atau contact lens seakan sudah menjadi satu trend dalam kalangan rakyat Malaysia terutamanya bagi kaum wanita. Kadangkala, mereka yang tidak mempunyai masalah rabun juga kerap menggunakan contact lens sebagai satu aksesori semata-mata mahu kelihatan cantik.

Terbaru, seorang gadis berkongsi pengalaman pahitnya selepas matanya dijangkiti kuman gara-gara terlalu kerap memakai contact lens.

Mata kena ‘korek’

Memang tak dapat dinafikan, penggunaan contact lens agak ‘remeh’ kerana ianya memerlukan penjagaan yang sangat rapi dan harus sentiasa berada dalam keadaan bersih. Hal ini bagi mengelakkan daripada benda asing atau sebarang kekotoran terus masuk ke dalam mata si pemakainya.

Berdasarkan video yang dimuat naik di TikTok, Nana mengakui dia kerap memakai contact lens setiap kali keluar berjalan. Boleh dikatakan dia seperti sudah ‘ketagih’ memakai contact lens. Namun malang tidak berbau, pada suatu hari, kedua-dua belah matanya mulai bengkak, merah dan berair. Bukan itu sahaja, keadaan tersebut membuatkan dirinya sukar untuk melihat buat sementara waktu. Jelas Nana lagi, semua itu berlaku kerana matanya terkena jangkitan kuman.

Ya Allah, sakit mata kena korek untuk keluarkan semua cecair yang ada dalam mata tu sampai semua berdarah. Sekarang aku langsung tak nampak apa-apa sebab dah kena masukkan gel apa entah tadi. Aku rasa macam aku hilang mata aku. Buta buat sementara waktu. Semuanya hanya disebabkan jangkitan kuman.

Takutnya tengok

@nanameyy

Semoga dijadikan pengajaran untuk awak semua🥰#fypシ

♬ bunyi asal – Nanaaketuww – Nanaaketuww

‘Elakkan pakai hari-hari’

Menjengah ke ruangan komen, kebanyakan netizen sempat berkongsi tips pemakaian dan penjagaan contact lens supaya kekal bersih dan selamat digunakan. Tidak kurang juga,  ada yang menasihati orang ramai supaya menggunakan contact lens jika perlu sahaja selain jadikan ianya sebagai pengajaran buat penggemar contact lens supaya lebih berhati-hati.

Sumber: Nanameyy