Tinggalkan MU, Cristiano Ronaldo bakal beraksi untuk kelab Arab Saudi Al-Nassr

Tinggalkan MU, Cristiano Ronaldo bakal beraksi untuk kelab Arab Saudi Al-Nassr
Cristiano Ronaldo telah menyelesaikan perpindahan ke Al Nassr.
Ronaldo sangat dikaitkan dengan perpindahan ke pasukan Liga Pro Saudi selepas menamatkan kontrak bersama Manchester United akhir November lalu.
Selepas diketepikan daripada kesebelasan utama di United, Ronaldo yang hanya menjaringkan satu gol Liga Perdana Inggeris musim ini, memberitahu Piers Morgan dia tidak menghormati ketua jurulatih, Erik ten Hag dalam temu bual yang penuh kontroversi.
Komen itu, serta pengisytiharan Ronaldo bahawa United telah ‘mengkhianatinya’, menyebabkan Red Devils menamatkan hubungannya sejurus selepas permulaan Piala Dunia di Qatar.
Al Nassr muncul sebagai pendahulu dan semalam perpindahan pemain berusia 37 tahun itu disahkan secara rasmi.
Laporan mencadangkan Ronaldo telah menandatangani perjanjian selama dua setengah tahun dan akan memperoleh GBP62 juta (RM330 juta) setiap musim.
“Sejarah dalam pembikinan,” kata Al Nassr dalam ciapan di akaun Twitter kelab tersebut.

“Ini adalah tandatangan yang bukan sahaja akan memberi inspirasi kepada kelab kami untuk mencapai kejayaan yang lebih hebat tetapi memberi inspirasi kepada liga kami, negara dan generasi akan datang, lelaki dan perempuan untuk menjadi versi terbaik diri mereka. Selamat datang @Cristiano ke rumah baharu anda @AlNassrFC.”
Langkah Ronaldo dilihat berkesan melabuhkan tirai pada salah satu kerjaya terhebat dalam sejarah bola sepak elit Eropah.
Pemenang Ballon d’Or lima kali itu telah menjulang trofi Liga Juara-Juara sebanyak lima kali – empat kali bersama Real Madrid dan sekali bersama United, manakala jumlah 140 golnya adalah yang tertinggi dicatatkan dalam pertandingan kelab utama Eropah.
Ronaldo juga merupakan penjaring terbanyak Madrid sepanjang zaman dengan 450 gol, manakala dia menjadi pemain yang menjaringkan gol terbanyak dalam sejarah bola sepak antarabangsa tahun lalu.
Beliau kini mempunyai 118 gol senior untuk Portugal.
Sumber: Astro ARENA