Shah Alam banjir lagi, penduduk mula berjaga-jaga

Shah Alam banjir lagi, penduduk mula berjaga-jaga

Hujan Lebat, Beberapa Kawasan Di Shah Alam Dipercayai Dilanda Banjir Kilat

Berikutan hujan lebat yang melanda sekitar jam 3 petang tadi, beberapa kawasan di Shah Alam dipercayai telah dilanda banjir kilat.

Memetik Sinar Harian, antara kawasan yang terjejas akibat banjir kilat itu termasuklah Seksyen 17, Seksyen 24, Seksyen 25, dan Padang Jawa.

Dalam temu bual Sinar Harian bersama salah seorang pengguna Facebook, Mardiana Marmona, 40 tahun menjelaskan bahawa sejak 4.30 petang air setinggi 0.3 meter mula menaiki kawasan rumahnya di Alam Impian , Seksyen 17.

Tambahnya, dia melihat beberapa kenderaan berpatah bailk berikutan jalan yang dinaiki air sewaktu meredah banjir tersebut untuk pulang ke rumahnya.

“Masa saya balik, (paras air) tinggi juga. Ada kereta patah balik. Saya juga nampak motor tenggelam separuh rodanya.

“Tadi di kawasan Tinta Alam Impian ada jalan tidak boleh digunakan. Paras air di luar rumah cecah paras lutut. Tapi mereka (penduduk) kata (air) dah surut,” maklumnya menerusi Sinar Harian.

Selain itu, Masripah Ibrahim, 56 tahun yang merupakan salah seorang penduduk di Padang Jawa memaklumkan kawasan kejiranannya mula dinaiki air.

Bagaimanapun, banjir kilat itu mula beransur pulih selepas air dibawa ke longkang besar terletak di hadapan rumahnya.

“Rumah jiran-jiran yang dinaiki air juga mulai surut kerana air dalam longkang mengalir deras, kalau tidak memang banjirlah.

“Kalau di kawasan sini setakat ini belum lagi (banjir),” jelas Masripah melalui Sinar Harian.

Sementara itu, beberapa orang pengguna Facebook telah berkongsikan keadaan terkini di sekitar Shah Alam yang mengalami banjir kilat itu.

Menerusi beberapa video, dapat dilihat beberapa kawasan telah dinaiki air.

 

 

 

Maklumat lanjut akan menyusul

Sumber: Sinar Harian, Facebook