Risau cikgu tak ‘upload’ soalan ujian, 20 pelajar ‘temukan’ guru meninggal di rumah

Risau cikgu tak ‘upload’ soalan ujian, 20 pelajar ‘temukan’ guru meninggal di rumah

Penantian 20 pelajar tingkatan 5 SMK Ghabar Baba, Masjid Tanah Melaka untuk menduduki peperiksaan penggal 1 bertukar hiba apabila mendapati guru mereka Noazha Baba, 57 meninggal dunia.

Menerusi Harian Metro, pelajar-pelajar tersebut hairan apabila guru matematik mereka tidak memuat naik soalan sehingga jam 10 pagi yang mana sepatutnya mereka sedang menduduki ujian tersebut.

Telefon cikgu tak berangkat

Bimbang dengan keadaan berkenaan, salah seorang daripada mereka cuba menghubungi telefon bimbit guru mereka dan mendapati panggilan tidak berjawab sebelum beberapa guru rapat dengannya ke kediamannya di sebuah kampung di Lendu.

Isterinya memaklumkan yang Cikgu Noazha keluar rumah sejak petang semalam(kelmarin) ke sebuah lagi rumah mereka di Taman Lendu Ilmu, berhampiran Universiti Teknologi Mara (UiTM) Alor Gajah.

“Mereka memanjat pagar sebelum memanggil arwah tetapi tiada jawapan dan mereka mendapati pintu gelongsor tidak berkunci dari dalam manakala jeriji pintu berkunci.
“Sebaik sahaja pintu gelongsor dibuka, mereka amat terkejut apabila melihat arwah kaku di atas sofa di ruang tamu sebelum menghubungi polis dan bomba,” katanya sumber.

 

Sudah 15 tahun berkhidmat

Allahyarham Cikgu Noazha Baba merupakan guru di SMK Ghabar Baba dan sudah 15 tahun berkhidmat sebagai seorang guru.

Difahamkan, isterinya memaklumkan Cikgu Noazha sememangnya sering ke rumah mereka di Taman Lendu Ilmu bagi menjalani Pengajaran & Pembelajaran dari Rumah (PdPR) sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berlangsung.

Ketua Polis Daerah Alor Gajah, Superintendan Arshad Abu berkata, anggota polis menunggu Pembantu Perubatan Hospital Alor Gajah yang lengkap dengan peralatan perlindungan diri (PPE) memeriksa mayat mangsa sebelum membawanya ke hospital berkenaan.

Setakat ini kes itu diklasifikasikan sebagai mati mengejut (SDR) dan beliau meminta orang ramai tidak membuat spekulasi punca kematian mangsa.

Sumber: Harian Metro (Hassan Omar)