Rawat anak kena HFMD guna daun ini, selaian sapu ubat. dalam 2-3 hari dah elok!

Rawat anak kena HFMD guna daun ini, selaian sapu ubat. dalam 2-3 hari dah elok!

 

Peningkatan penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD) dalam kalangan kanak-kanak semakin meningkat sejak kebelakangan ini sehingga mencetuskan kerisauan pada ibu bapa. Memandangkan virus ini mudah merebak, anak yang dijangkiti harus dikuarantin sehingga benar-benar sembuh.

Namun yang menjadi masalahnya adalah kesan HFMD itu buatkan anak rasa tak selesa kerana biji air di tangan, kaki, sekitar mulut dan ulser di dalam mulut. Selain ubat yang diberikan doktor, mungkin petua ini juga boleh dicuba.

Anak saya baru je baik. Seminggu kena. Dia jerit-jerit sakit tak boleh makan. Sebab jadi penuh dalam mulut. Mula-mula ingat kena demam campak. Tapi tak sangka kena HFMD.

Saya guna 100% rawatan tradisional cara orang India. Jiran kat rumah saya bagi petua ni. Alhamdulillah dah ok sangat-sangat. Sampai saya bawa pergi hospital swasta doktor pakar kanak-kanak pun puji. Dia cakap pandai saya jaga anak sampai jadi kering elok sakit dia tu.

Ni ada sedikit petua:

Menurut ibu ini, anaknya dijangkiti HFMD dan apabila mencuba petua yang dikongsikan memang berkesan dan dalam 2 hingga 3 hari sembuh.

Pertama: Saya bagi anak saya makan ais krim vanila. Ais krim ni nak bagi luka dalam mulut reda. Cubalah! Memang sangat-sangat berkesan.

Kedua: Ambil sebesen air paip. Letakkan di bawah cahaya matahari (saya letak pukul 10.40pagi sampai pukul 1petang ). Masukkan serbuk kunyit satu sudu besar. Biarkan sampai air paip tadi panas-panas suam. Masukkan juga daun semambu ke dalam air tersebut.

Lepas tu bagi anak kita mandi guna air ni. Jangan bilas dengan air paip. Biarkan air kunyit dan daun semambu ni di badan anak. Jadikan penawar.

Ketiga: Ramaskan daun semambu@neem dengan bedak sejuk. Lumurkan ke tangan, kaki kat bahagian yang kena sakit ni. Jangan masukkan dalam mulut tau. Yang dalam mulut tu bagi makan ais krim vanila je.

Insyaallah, selepas 2-3 hari pasti akan hilang. Cubalah sebab saya sendiri dah alami. Semoga perkongsian ini dapat dimanfaatkan.