“Kembang tekak kak!” influencer review cendol terkenal di Pulau Pinang, rupanya tak halal?

“Kembang tekak kak!” influencer review cendol terkenal di Pulau Pinang, rupanya tak halal?

 

Tidak dapat dinafikan, Malaysia terkenal dengan pelbagai makanan yang menarik sehingga mampu menarik perhatian warga tempatan malah pelancong dari luar negara.

Pun begitu, walaupun negara ini popular dengan makanan yang menarik, sebagai umat islam perlu memilih makanan yang bersesuaian dan disahkan halal sebelum menikmatinya.

Baru-baru ini, seorang influencer menjadi perhatian ramai apabila dia membuat reviu makanan di sebuah kedai cendol yang dikatakan terkenal di Pulau Pinang sehingga mencetuskan perbalahan dan kritikan ramai.

 

@eijamusvlog

Katanya chendol paling sedap kat Penang 🤤

♬ original sound – EijaMus Vlog – EijaMus Vlog

 

Kembang tekak tengok dia makan

Mana tidaknya, ramai yang mendakwa terutamanya penduduk tempatan di Pulau Pinang tidak pernah menjejakkan kaki atau mencuba di gerai cendol terbabit kerana tidak mengetahui sejauh mana status sama ada halal atau tidak.

Malah, mereka juga mendedahkan tidak sanggup untuk mencuba cendol di kedai itu kerana melihat kepada keadaan gerai tersebut.

Halal ke tak ni?

Bukan itu sahaja, perkongsian tersebut juga mendapat perhatian daripada Ustaz Abdullah Khairi yang memaklumkan dia sendiri tidak pernah makan cendol tersebut kerana khuatir status halal kedai itu.

Sumber: TikTok @eijamusvlog