Doktor ini kongsi tips kurangkan rasa dahaga masa puasa tarik perhatian ramai

Doktor ini kongsi tips kurangkan rasa dahaga masa puasa tarik perhatian ramai

Rasa dahaga yang melampau waktu berpuasa memang tak ‘syok’. Sebab itulah kita kena pastikan badan kita dapat ‘hydration’ secukupnya meskipun ketika bulan Ramadan.

Perkongsian seorang doktor di TikTok tentang tips bagi mereka yang berpuasa mendapat perhatian ramai warganet.

Menerusi rakaman itu, doktor bernama Preeyaa Mohan itu berkongsi tentang satu produk yang boleh bantu kita untuk kurangkan rasa dahaga ketika puasa.

Menurut Dr Preeyaa, ‘chia seeds’ dapat membantu membuatkan tahan kenyang lebih lama. Bagi yang tidak tahu, ‘chia seeds’ ini memang tidak asing lagi buat mereka yang mengamalkan diet sihat.

Kerana ia mampu buat kita kenyang lebih lama, ‘chia seeds’ yang berasal dari pokok Salvia Hispanica dari Mexico ini selalu digunakan dalam resipi makanan diet.

Tapi tips yang diberikan Dr Preeyaa ini tidak memerlukan kita untuk masak sebaliknya ia sangat mudah.

Anda cuma perlu campurkan satu hingga dua sudu makan ‘chia seeds’ ke dalam sebotol air masak. Biarkan dalam peti sejuk sehingga ia kembang selama sekurang-kurangnya 20 minit sebelum minum.

 

@drpreeyaamohan

Tips kurangkan rasa dahaga pada bulan puasa ini! Selain itu, chia seed ini sesuai jgk utk org yg pergi gym utk bantu elakkan dehydration. #kesihatan #health #tipsbuatkamu #ramadan2022 #bulanpuasa #chiaseeds #bijichia #omega3 #hydration #tipskesihatan #nutrition #nutrilite

♬ Bilang Pa Mama Mantu Remix – Wallzz.19

‘Chia seeds’ akan membantu badan kita untuk dapat lebih hidrasi.

Perkongsian Dr Preeyaa mendapat respon positif ramai netizen terutamanya bagi mereka yang tidak pernah tahu tentang tips ini.

Ada juga segelintir yang berkongsi tentang bagaimana mereka gunakan ‘chia seeds’ dalam minuman atau makanan mereka.